7

Mateusz Jurczyk, HCS Europe 

 

 PL

 


Właściwa higiena rąk jako kluczowa metoda ograniczania zakażeń w stomatologii. Część I

 


słowa kluczowe:

chirurgiczna dezynfekcja rąk, flora bakteryjna skóry rąk, higiena rąk, higieniczna dezynfekcja rąk, higieniczne mycie rąk, Lister, metody zapobiegania przenoszeniu patogenów, rękawice jednorazowe, Sammelweis, socjalne mycie rąk, wirusy krwiopochodne


streszczenie:

Rozpoczynamy cykl artykułów, którego celem będzie przybliżenie tematyki związanej z higieną rąk. W niniejszym artykule przedstawimy Państwu rozwój i zmianę podejścia do higieny rąk na przestrzeni lat, odpowiemy na pytanie, jakie zagrożenie stanowią patogeny i w jakim stopniu higiena rąk może być narzędziem ograniczającym ryzyko zakażenia dla personelu i pacjenta. Następnie zdefiniowane zostaną podstawowe pojęcia takie jak używanie rękawic, mycie i dezynfekcja rąk wraz z wymienieniem podstawowych czynników mających wpływ na efektywne ich wykorzystanie.
W kolejnych artykułach w cyklu przedstawimy przegląd typów produktów do mycia i dezynfekcji rąk dostępnych na rynku, wskażemy najczęściej popełniane błędy popełniane podczas mycia, dezynfekcji i używania rękawic, odpowiemy na pytanie, w jaki sposób wybrać odpowiedni poziom ochrony i czym kierować się przy wyborze produktów do higieny rąk oraz przedstawimy najnowsze trendy w dziedzinie higieny rąk.


GB

Proper hand hygiene as a key way to reduce infections in dentistry. Part I


key words:

 

surgical hand disinfection, bacterial flora on hands, hand hygiene, hygienic hand washing, hygienic hand disinfection, Lister, methods of prevention of pathogen transmission, protective gloves, Sammelweis, social hand washing, bloodborne viruses


summary:

We are starting a series of articles aimed at issues related to hand hygiene. This article presents the development and changes in the approach to hand hygiene over the years, addresses the threats posed by pathogens and describes hand hygiene as a tool to limit the risk of infection to staff and patients. Basic concepts, such as the use of gloves, washing and disinfecting hands, fundamental factors affecting efficient use of gloves, are defined in the series.
Subsequent articles: present an overview of the types of products available on the market intended for washing and disinfecting hands; point to common errors made while cleaning, disinfecting and using gloves; tell you how to select the appropriate level of protection and how to choose products for hand hygiene. The articles also present the latest trends in hand hygiene.