PRACA POGLĄDOWA ASYST HIG STOMATOL Tom/Volume 12; Numer/Number 3(47), 2017: 131-133 E-ISSN 2392-1854 ISSN 1895-6920 ID ART. 2017/3/131 Małgorzata Skorus1,E,F |
Analiza składników zawartych w gumach do żucia |
|
słowa kluczowe: |
guma do żucia, ksylitol, profilaktyka |
streszczenie: |
Wstęp: Bezcukrowe gumy do żucia są nieodłącznym elementem profilaktyki stomatologicznej, sprzyjają utrzymaniu higieny jamy ustnej, neutralizują kwasy pochodzące z pożywienia oraz sprzyjają remineralizacji szkliwa. Cel pracy: Poddano analizie skład gum do żucia oraz zawartość substancji czynnych w gumach stosowanych w kserostomii oraz nałogu nikotynowym. Oceniono także zaburzenia czynności układu stomatognatycznego spowodowanego niekontrolowanym żuciem gumy. Materiał: Dokonano analizy dostępności na polskim rynku gum do żucia. Najczęściej stosowanym cukrem w typowych gumach do żucia był sorbitol. Ksylitol znajduje się przede wszystkim w gumach bez cukru przeznaczonych dla dzieci. Wnioski: Bezcukrowa guma do żucia zawierająca ksylitol nie posiada właściwości próchnicotwórczych. Żucie gumy bezpośrednio po posiłku przywraca prawidłowe pH jamy ustnej. Żucie gumy powinno odbywać się z umiarem. Maksymalny czas powinien wynosić 15-20 minut, co wystarczy do zwiększenia produkcji śliny i oczyszczenia zębów. |
Analysis of chewing gum components |
|
key words: |
chewing gum, xylitol, oral prevention |
summary: |
Introducion: Chewing gum is an inherent part of dental prophylaxis and promotes oral hygiene. Aim of the study: Chewing gum composition and content of active substances in xerostom and gingivitis gums were analyzed. The stomatognathic system disorders caused by uncontrolled chewing gum were studied. Material: An analysis of the availability on the Polish market of chewing gums. The most commonly used sugar in typical chewing gums was sorbitol. Xylitol was found only in sugar-free gum for children. Conclusions: Xylitol-free chewing gum doesn't have cariogenic properties. Chewing gum immediately after a meal restores normal pH of the mouth. |