PRACA POGLĄDOWA

ASYST HIG STOMATOL

Tom/Volume 12; Numer/Number 3(47), 2017: 131-133

E-ISSN 2392-1854     ISSN 1895-6920     ID ART. 2017/3/131

Pełna wersja artykułu

Małgorzata Skorus1,E,F
¹ Centrum Stomatologii Neomed, Katowice
Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature
Search, G - Funds Collection
Received: 04.05.2017. Accepted: 02.06.2017. Published: 31.07.2017
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Skorus M: Analiza składników zawartych w gumach do żucia; Asyst Hig Stomatol 2017,47,131-133.

 

 PL

Analiza składników zawartych w gumach do żucia


słowa kluczowe:

guma do żucia, ksylitol, profilaktyka


streszczenie:

Wstęp: Bezcukrowe gumy do żucia są nieodłącznym elementem profilaktyki stomatologicznej, sprzyjają utrzymaniu higieny jamy ustnej, neutralizują kwasy pochodzące z pożywienia oraz sprzyjają remineralizacji szkliwa. Cel pracy: Poddano analizie skład gum do żucia oraz zawartość substancji czynnych w gumach stosowanych w kserostomii oraz nałogu nikotynowym. Oceniono także zaburzenia czynności układu stomatognatycznego spowodowanego niekontrolowanym żuciem gumy. Materiał: Dokonano analizy dostępności na polskim rynku gum do żucia. Najczęściej stosowanym cukrem w typowych gumach do żucia był sorbitol. Ksylitol znajduje się przede wszystkim w gumach bez cukru przeznaczonych dla dzieci. Wnioski: Bezcukrowa guma do żucia zawierająca ksylitol nie posiada właściwości próchnicotwórczych. Żucie gumy bezpośrednio po posiłku przywraca prawidłowe pH jamy ustnej. Żucie gumy powinno odbywać się z umiarem. Maksymalny czas powinien wynosić 15-20 minut, co wystarczy do zwiększenia produkcji śliny i oczyszczenia zębów.


GB

Analysis of chewing gum components


key words:

chewing gum, xylitol, oral prevention 


summary:

Introducion: Chewing gum is an inherent part of dental prophylaxis and promotes oral hygiene. Aim of the study: Chewing gum composition and content of active substances in xerostom and gingivitis gums were analyzed. The stomatognathic system disorders caused by uncontrolled chewing gum were studied. Material: An analysis of the availability on the Polish market of chewing gums. The most commonly used sugar in typical chewing gums was sorbitol. Xylitol was found only in sugar-free gum for children. Conclusions: Xylitol-free chewing gum doesn't have cariogenic properties. Chewing gum immediately after a meal restores normal pH of the mouth.